Полските фермери, които започнаха мащабен протест в центъра на столицата в

...
Полските фермери, които започнаха мащабен протест в центъра на столицата в
Коментари Харесай

Сблъсъци между фермери и полиция край Сейма във Варшава, има ранени

Полските фермери, които започнаха огромен митинг в центъра на столицата в сряда, 6 март, влязоха в конфликти с полицията покрай Сейма във Варшава. Според телевизионния канал Polsat News първият случай е станал пред кабинета на премиера Доналд Туск.

Трябва да се означи, че кметството на Варшава се съгласи да организира няколко стационарни срещи, по-специално пред Народното събрание и кабинета на министър-председателя.

Според телевизионния канал протестиращите фермери са нахлули в постройката на Сейма. На мястото има ранени служители на реда. По-рано група протестиращи започнаха да демонтират паветата и да ги хвърлят по полицията. На мястото беше пръскан сълзотворен газ и бариерите, защитаващи постройката на Народното събрание, бяха развалени.

" По време на събитията, които се случиха на улица Wijska, няколко полицейски чиновници бяха ранени. В момента няколко десетки души са арестувани ", заяви щабът на полицията във Варшава към 15:00 часа на 6 март.

Полицията акцентира, че преди този момент протестиращите са били помолени да се държат съгласно закона.

„ Поведение, което заплашва сигурността на нашите чиновници, в това число мятане на павета по тях, не може да бъде подценено и изисква корав и съдбоносен отговор “, сподели полицията.

Служителите на реда подчертаха, че органите на реда не са страна в митингите.

" Нашата активност е изцяло транспарантна, протича в наличието на медиите и предстои на обществена оценка. Ние от своя страна също документираме напредъка и тези материали ще бъдат употребявани, в това число и за следващи процесуални дейности ", споделиха те. 

Как се развиха събитията

Фермери наводниха Варшава, блокирайки улици и пътища за достъп. Желаещите да влязат с трактори в центъра на столицата от Nowy Dwór Mazowiecki бяха спрени от полицията. Според публицисти от Polsat News фермерите са носили антиукраински плакати.

Според телевизионния канал първият случай е станал пред кабинета на премиера Доналд Туск. Участниците в пикета изгориха там ковчег с надпис: „ Фермер. Живял 20 години. Беше погубен от Зелената договорка ". След като ковчегът изгоря, протестиращите започнаха да хвърлят овъглени дъски по полицията. Служителите на реда изблъскаха протестиращите, само че не са задържани.

Пред постройката на канцеларията придвижването беше блокирано от трактор, пренасящ на ремарке макет на танк от бали сено с надпис „ АгроАбрамс “. В редица други региони на центъра стопани палят гуми и петарди. Чуват се детонации на петарди. Въпреки възбраната за влизане на селскостопанска техника в града, няколко трактора към този момент я нарушиха. Служители на полицейското ръководство на Варшава подсетиха, че в града е неразрешено влизането на трактори и постепенно движещи се коли.

Друг митинг стартира в 11:00 локално време покрай постройката на Сейма. Организаторите считат, че във Варшава ще стачкуват сред 100 и 150 хиляди души.

Исканията на протестиращите

Както и преди, участниците в митинга упорстват за ембарго върху вноса на храни и други селскостопански артикули от Украйна в Полша, както и отдръпване на подписа на Полша под програмата Green Deal на Европейския съюз, която планува реализиране на въглеродна индиферентност до 2050 година

" Ние сме тук, с цел да кажем на министър-председателя това, което е мъчително за нас, което той би трябвало да знае. Това е Зелената договорка, всичко обвързвано с нея, както и отбраната на полските граници от напора на неконтролирани артикули от Украйна, Русия и Република Беларус „ Зелената договорка е краят за всички нас. Ако държавното управление не ни отбрани, ще бъдем изгубени. Полша ще изчезне. Всички сме обединени. В единството има мощ, няма да позволим фермерите да бъдат разграничени “, сподели един от водачите на митинга по време на речта си.

Освен земеделци, в акциите вземат участие миньори, превозвачи на товари, ловци, лесничеи и пчелари.

В същото време самите селяни започнаха да блокират пътищата. Магистрала А2 сред Варшава и Познан е изцяло блокирана. Тя е блокирана от бали сено, само че към момента нямат желание да ги палят. Подобна обстановка се развива и по други автомагистрали с национално значение.

" Ние не желаеме да вършим живота по-труден за хората, само че желаеме да притеглим вниманието към нашите проблеми. Ние сме тук, с цел да се борим за полското земеделие, нашите ферми, нашата татковина ", акцентират протестиращите.

В митингите на фермерите се включиха и миньори.

" Те желаят да убият стопанската система ни със Зелената договорка. Днес желаят да ни я лишават единствено тъй като европейската левица реши да отбрани планетата ", споделят представители на синдиката на миньорите, недоволни от екологичните начинания на Брюксел.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР